3. Les dones sabem fer i fem saber

Programa de formació

«Les dones sabem fer i fem saber» va ser el títol de les Jornades Feministes de l’any 2006 organitzades per la Xarxa Feminista. Amb reconeixement pel treball de la Xarxa i reconexient-nos en aquestes paraules, les hem escollit per guiar i donar nom al nostre programa de formació.

Les dones al llarg de la història, des de sempre, han fet circular el saber de les unes a les altres per poder reconèixer-se en els aprenentatges i han inventat les paraules per explicar el món que vivim i el món que volem viure. La primera edició del Màster d’Estudis Interdisciplinaris Sobre Violència Domèstica (Tamaia – UAB 1999-2004) fou un lloc d’oportunitat per a totes nosaltres.

L’anàlisi i l’estudi de la violència masclista, dels sistemes de creences que la validen i legitimen, dels seus efectes i de com afecta la vida de les dones mitjançant la imposició del terror sexual (per a més informació veure Microfísica sexista del poder, de Nerea Barjola), són espais també per poder observar les eines que les dones han gestat per poder sobreviure-la.

A les universitats les dones cada dia hi sostenim un pols de sentit, un pols per superar el biaix androcèntric que nega l’experiència, la veu i l’autoria de les dones al món. El patriarcat, tant perversament embalsamat dins del cànon acadèmic, pretén imposar-se com a única mesura de la realitat, fins al punt que no ens fem una idea de tot el que pretén suplantar i cancel·lar. Un relat, però, tant desconnectat de l’experiència i del cos de les dones que, en descobrir-ne la falsedat, les ganes d’aprehendre mai no s’acaben.

Hem pogut apropar l’aprenentatge de Tamaia al mon acadèmic participant en diversos màsters i postgraus tot i que és i ha estat difícil trobar les aliances que han aconseguit, amb molt d’esforç i compromís, obrir aquest món a l’estudi de la violència masclista i la seva afectació a les dones i les criatures.

Els espais d’aprenentatge, en relació amb la violència masclista i els feminismes, són espais que obren el procés de revisió de la trajectòria pròpia, de les petjades del propi camí. Des dels nostres inicis, hem participat també en la formació a professionals dels circuits d’abordatge de la violència masclista, aquests són espais imprescindibles, espais que hem volgut cuidar i on hem après a reconèixer els efectes i l’afectació que la violència masclista té en la vida de les dones. En una posició de reconeixement d’autoritat, són espais en els què hem après molt de totes les dones i on algunes professionals hi troben les paraules per nombrar les vivències travessades i fer canvi de muda a la motxilla que carreguen en la seva tasca quotidiana.

Fer lloc al saber de les dones és acompanyar el procés de recuperació, cuidar i validar les experiències i els temps de cadascuna, acollir el dolor i la ràbia que apareixen en descobrir l’engany, obrir noves possibilitats. És important i necessari ocupar-nos d’aquests processos i acompanyar-nos bé les unes a les altres.

Vols contactar amb mi?

Escriu-me o truca'm i parlem del teu projecte :)

bcapdevila[arroba]gmail.com

+34 606 379 968