10 claus per a l'acompanyament a dones en el procés de recuperació de la violència masclista

6. La fragilitat de la maternitat

Quan hi ha fills i filles l’angoixa davant del risc en què es troben les criatures és eixordidor. Les dones saben molt bé la manera en què el maltractador es prioritza i la forma en què avantposa les seves necessitats a les de les criatures. En aquest sentit és necessari acollir el patiment de la mare que coneix perfectament, perquè els ha patit, els efectes que per les seves criatures té la convivència amb la seva ex-parella. La mare coneix el risc de patir violència de les criatures, sobretot a partir del moment en què ella ja no hi és i el maltractador no pot canalitzar la violència contra ella, tal com explica Rakel Escurriol a l’article L’aïllament social pel Covid_19, un obstacle més per les dones en situació de violència masclista.

L’ordenament jurídic actual preserva el principi d’igualtat, tanmateix, el marc ideològic d’interpretació de les lleis col·loca la paternitat com a dret i exigeix la responsabilitat de la cura a les mares d’acord amb la jerarquia establerta a través de la figura del pater familias… Aquest és un dels pilars del patriarcat, prevalent i difícil de soscavar. Aquest marc d’interpretació de l’ordenament jurídic genera indefensió, impotència i dany, sobretot a les dones en situació de violència masclista.

«Ens trobem que, des dels diferents operadors jurídics, el fet que les dones defensin el seu dret i el de les seves criatures a viure sense violència sigui sospitós d’altres intencions, estigmatitzant-les com a manipuladores, desequilibrades i amb dobles intencions. Per contra, la credibilitat dels agressors passa per sobre de la de les dones víctimes.” Beatriu Masià, Confien les dones en la justicia?

En la mateixa línia, és important assumir que la violència masclista i la disfuncionalitat del sistema, moltes vegades deixen les dones i les seves criatures en una situació de molta vulnerabilitat econòmica que pot conduir a l’exclusió social i que representa un risc que obstaculitza el procés de recuperació de les dones dels efectes de la violència masclista.

Sovint, la violència masclista és l’origen de la situació de vulnerabilitat, i no la seva conseqüència. Ens cal tenir-ho en compte per a treballar amb les dones i les criatures que es troben en aquesta situació i ens cal no perdre’n la perspectiva per poder dissenyar recursos adequats que atenguin i donin resposta, també, a la materialitat de la vida: habitatge, feina i condicions de vida dignes.

Vols contactar amb mi?

Escriu-me o truca'm i parlem del teu projecte :)

bcapdevila[arroba]gmail.com

+34 606 379 968